Albert Heijn Hulst

Geschiedenis

"4" generaties supermarkt

Marie Mattheeuws had in de Zandstraat een VÉGÉ winkel. Ze verkocht alles, levensmiddelen, klompen, kop en schotels, naaigaren, gewoon alles wat de klant vroeg. Zo verkocht ze ook goudverf voor de randen van schilderijen. De klant was koning en vriendelijkheid kostte geen geld. Dat was haar motto.

Na de tweede wereldoorlog stond haar zoon Gentil Mattheeuws op het punt te emigreren naar Canada. Zijn aanstaande vrouw Rachel Vandamme uit Westdorpe had familie, die tabaksplantages exploiteerde in Canada. Daar was naar geschreven, ze konden komen en er was werk.

Gentil kreeg echter een aanbod van Louis Nele uit Sas van Gent om een gedeelte van zijn melkwijk over te nemen, want hij vond de wijk te groot voor 1 persoon. De reis naar Canada ging niet door. Gentil startte met een melkwijk in Sas van Gent en de Zandstraat. Met een paard en een wagen van zijn vader en een paar geleende melkbussen van Louis begon hij voor zichzelf. Er volgde een uitbreiding van de zuivelwinkel aan de Stationsstraat in Sas van Gent. Gentil en Rachel kregen 3 kinderen: Tilly, Theo en Paul.

In 1960 besloot Gentil de zuivelwinkel om te bouwen naar een nieuw fenomeen: zelfbediening. De melkwijk werd verkocht en hij bouwde de grootste zelfbediening van Zeeland. De zaken gingen goed en ook Sas van Gent was op zondag open voor de zuiderburen. Op zondag werd soms 20% van de omzet gescoord tussen 14.00 uur en 18.00 uur. Om aantrekkelijk te zijn, werd het een supermarkt met verse groente, vleeswaren en kaas. In de jaren zestig was er een run op (goeie boter) verse gezouten boerenboter. Later was de margarine sterk in trek omdat deze beter was dan in België. In België moesten de oliën van de Congo gebruikt worden, wat niet ten goede kwam aan de smaak. De Belgen bleven komen tot de franc devalueerde i.p.v. 14 francs voor een gulden moest er 18 francs voor een gulden betaald worden en van de een op de andere dag viel 45% van de omzet weg.

Gelukkig had Mattheeuws samen met zijn zoons Theo en Paul de zaak uitgebreid naar Axel en Sluiskil zodat ze niet alleen afhankelijk waren van Belgische omzet.

“De Versmannen van Mattheeuws”

Theo en Paul creëerden: “De Versmannen van Mattheeuws” en bouwden de supermarkten uit die gekend waren om hun versproducten. Niet alleen verse groente, maar vers vlees werd de grote trekker met 5 slagers in dienst maakten ze de formule van versmannen waar, maar ook met vers brood, gebak, verse kip.
De Mattheeuws supermarkten werden een gekende formule, beleverd door Cok Kapelle als hoofd leverancier. Daarnaast werd er veel aanvullend assortiment zelf ingekocht, verse groente van de veiling, vers vlees, wijnen zelf importeren, snoep van Jamin en een drogisterij assortiment.

Het was een geweldige formule maar de inkoop kostte veel tijd en energie. Theo in Axel en Paul in Sas van Gent, elk met eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Toch besloten beide broers in 1986 om een franchise verbinding met Albert Heijn aan te gaan. Dit om zelf meer tijd te krijgen voor de klanten, de medewerkers, de besturing van de supermarkt en om de expertise van Albert Heijn van assortiment en marketing te gebruiken. Een zeer goede combinatie. De jaren daarna groeide het bedrijf samen met Albert Heijn sterk in de vestigingen Axel en Sas van Gent. Sluiskil werd verkocht.

De beide broers wilden wel uitbreiden wat in Sas van Gent geen probleem was, maar de uitbreiding van de Albert Heijn in Axel vlotte niet erg en na 4 jaar gesprekken met de gemeente Axel besloot Theo om uitbreiding te zoeken in Hulst en niet in Axel. Dit ook omdat hij meer groei voorzag in Hulst.

AH Hulst

Theo startte de bouw van de Albert Heijn in Hulst op het 's Gravenhofplein. Een avontuur was het. Een supermarkt in het centrum van Hulst beginnen zonder startomzet een z.g. nul project. In februari 1990 sloeg, de dan al met pensioen zijnde, Gentil Mattheeuws de eerste paal voor het pand. De opening in Hulst vond plaats in oktober 1990. Het eerste jaar was zeer moeizaam, maar na 1 jaar lukte het de supermarkt rendabel te krijgen wat vrij snel was voor een nul project. Elk jaar steeg de omzet 10% of meer.

De zaken gingen goed en er werd weer uitgebreid. In 1994 werd er een Gall & Gall aangebouwd, in 1996 kwam er een Retourette bij. Hier kon iedereen zijn karton, lege flessen, textiel, batterijen enz. inleveren. In 1998 werd er een Brasserie aan de winkel bij gebouwd waar je naast koffie en thee ook belegde broodjes pizza’s enz. kon eten.

Het familiebedrijf werd door de beide broers gescheiden van elkaar. Theo ging verder in Hulst, Paul in Sas van Gent. In Hulst kwam de zoon van Theo Ivo de zaak versterken.
Door de verdere groei van de Albert Heijn is 6 later de brasserie en de Retourette gesloten om de Albert Heijn uit te kunnen breiden. In 2007 heeft de winkel een refresh gekregen: kassa's, koelingen, winkelwagens en stellingen werden vernieuwd en dag afdekking van de koelingen werd ingevoerd. De Gall & Gall moest wijken en is aan de overkant van de straat gevestigd aan het ’s Gravenhofstraatje. Het probleem van het ’s Gravenhofplein was dat het te klein was en bovendien betaald parkeren voor de deur.

AH Hulst Stationsplein

Na jaren onderhandelen met de gemeente Hulst werd op 21 september 2011 is de huidige AH geopend aan het Stationsplein. Theo bouwde de supermarkt en Ivo exploiteerde de winkel.

Groot, zonder pilaren, ruime paden, een geweldig assortiment en voldoende gratis parkeergelegenheid. Het was van de eerste dag een succes, de klant herkende de ruime parkeerplaatsen en de brede paden als zeer positief. Gall&Gall was 3 x zo groot geworden en 2 jaar na de opening werden de vrouwtjes van Gall&Gall kampioen van Nederland. De supermarkt volgende met de beste groenteafdeling van Nederland.

Na 4 jaar besloot Ivo weer te gaan verbouwen, een familietraditie die al lang zo gaat. Een supermarkt van 2000m2. Gentil Mattheeuws had wel eens tegen Theo verteld dat hij wel supermarkten zou moeten bouwen van 500m2. Dat was tweeënhalf keer zo groot als de supermarkt toen in Sas van Gent die 200m2 was. Ze vonden het beiden heel veel, niet vermoedend dat het 50 jaar later 10 keer zo groot moet zijn wil je in je marktgebied mee blijven doen.


Gentil Mattheeuws +
Theo en Paul Mattheeuws
Ivo Mattheeuws
Maurits Mattheeuws